Stack Overflow 2019 Yılının En Popüler Programlama Dilleri

4545Görüntülenme
23 Ağustos 2019

Stack Overflow sitesinin bu yılki anketine dünya genelinden 90 bine yakın geliştirici katıldı. Türkiye’den katılan geliştiricilerin sayısı ise 1000 idi. Listede Stack Overflow geliştirici anketinin 2019 sonuçlarına göre, 13.den geriye sıralamayı verirken aynı zamanda yeni başlayanlar için programlama dillerinin bilgilendirmesi yapacağız.

13.Go (%8.2)
Go programlama dili, Google tarafından kendi programlama sorunlarını çözmek için geliştirilmiştir. Tamamen açık kaynaklı bir dildir. Dolayısıyla Go kaynak kodunu satır satır inceleyebilirsiniz. 
Go, küresel anlamda ciddi denebilecek birçok proje tarafından da tercih edilmiştir(Docker, Koding…). Go dilinin tercih edildiği alanlar daha çok sistem programlamadır. Ancak bunun yanında web için de hem hızlı geliştirme hem de yüksek performansıyla kaliteli projeler üretmeye destek olabilir.
 

12.Ruby (%8.4)
Yaratıcısı Ruby programlamlama dili için “Perl’den daha hızlı, Phyton’dan daha nesneye yönelik bir dil.” Gibi bir açıklama yapmıştır. Ruby’de her şey bir nesnedir. Ruby, kullanıcılara istediği kısımları değiştirebilme imkanı sunduğu için esnek bir dil olarak görülür. Hatta isteğe bağlı olarak Ruby’nin esas kısımları bile değiştirilebilir veya kaldırılabilir. 
Ruby’nin kullanım alanları ise metin işleme, CGI programlama, web programlama, XML programlama, GUI uygulamaları, yapay zeka ve keşifsel matematik, genel programlama gibi alanlardır.
 

11.C (%20.6)
C programlama dili orta seviye bir dildir. Düşük seviye diller çok kod yazımı gerektirirken yüksek seviye diller az kod yazımı gerektiren ama arka planda çok kod yazan dillerdir. C dili ise bunların ortasında yer alır. Esnek bir yapıya sahiptir. Taşınabilir ve interaktif bir dildir. Birçok platformda çalışabilir. Kullanıldığı yerler ise veritabanı sistemleri, grafik paketleri, işletim sistemleri, ağ sürücüleri, tablolama yazılımları alanlarıdır.
 

10.TypeScript (%21.2)
JavaScript’in üst kümesi olarak nitelendirilen TypeScript programlama dili; JavaScript’in dinamik bir dil olmasından kaynaklanan kod içerisindeki hataları bulmamızı ve kod bakımını yapmamızı zorlaştıran durumlardan bizi kurtarıyor. 100-200 satırlık bir kod yazılıyorsa bu durum dikkat çekmeyebilir fakat 10000-20000 satırlık bir uygulama yazılıyorsa bu özellik gerçekten çok işe yarardır.
Ayrıca TypeScript’i online olarak denemek için TypeScript Playground’u kullanabilirsiniz.
 

9.C++ (%23.5)
C++ geliştirilmesinden sonra tüm dünyada kullanılan en yaygın programlama dili haline gelmiştir. Amaç performans olduğunda C++ dili daima ilk seçim olmaktadır. Çoğu programlama diline nazaran çok daha fazla güncellenen bir dildir. C++ kullanılarak geliştiriciler tarafından sistem yazılımları, Uygulamalar, sürücü yazılımları, kullanıcı taraflı yazılımlar ve gömücü firmware yazılımları geliştirilmektedir. 

8.PHP (%26.4)
Yaygın olarak kullanılan web tabanlı, açık kaynak kodlu bir programlama dilidir. Açık kodlu olmöası sebebiyle sürekli geliştirilir. Tüm işletim sistemleri içerisinde çalışabilir. 
PHP programlama dili, web uygulamaları geliştirmek ve dinamik web siteleri hazırlamak için kullanılır. PHP dilini kullanarak e-ticaret siteleri, web tabanlı veritabanı uygulamaları, kullanıcı etkileşimli web siteleri yazılabilir.
 

7.C# (%31.0)
C#, yazılım sektöründe çok sık kullanılan iki programlama dilinin etkileşimiyle üretilmiş bir programlama dilidir. Bunlar C ve C++ dilleridir. Ayrıca C# ortak platformlarda taşınabilir bir programlama dili olan Java ile birçok benzerlik taşımaktadır. Tamamen nesneye yönelik bir programlama dilidir. Yani nesneler önceden sınıflar halinde yazılır ve yazıl9ımcıya sadece o nesneleri sürükleyip nesneyi isteğe uygun çalıştıracak kodu yazmak kalır. 
C# ile yapılabilecekler kısaca; Windows form uygulamaları, web form uygulamaları, mobil programlama, web servisleri gibi alanlardır.
 

6.Bash/Shell/PowerShell (%36.6)
Powershell Microsoft’un komut aracıdır. Powershell daha yaratıcı olmak isteyen kullanıcılardan, cihazları yerel ve uzaktan kontrol etmek için güçlü bir çözüm arayan sistem yöneticilerine kadar herkese hitap eden bir dildir. Bash ise PowerShell’in alternatifi olarak açıklanabilir. 
 

5.Java (%41.1)
Java programlama dili, uygulamaların farklı işletim sistemleri üzerinde çalıştırılabilmesi düşüncesiyle geliştirilmiş bir dildir. Açık kodlu, nesneye yönelik, internet için elverişli bir teknolojidir. Java ile grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları, veritabanına erişimle ilgili uygulamalar, web tabanlı uygulamalar, cep telefonları ve smart kartlar için uygulamaları gibi alanlarda uygulama geliştirilebilir. 
 

4.Python (%41.7)
Python da listedeki çoğu dil gibi, nesneye yönelik bir dildir. Son yıllarda tercih edilme hızı oldukça artmaktadır ve Google, Yahoo gibi şirketler bu dili bilen yazılımcılara ayrı bir ilgi gösterir. Bunun nedenini Python’ın karakteristik özelliklerini inceleyerek görebiliriz.
-    Sade bir dildir, daha kolay öğrenilir.
-    Diğer programlama dillerinden çok daha hızlı olduğu için zaman kaybı yaratmaz.
-    Oldukça düzenli bir kod dizilimine sahiptir. 
-    Ayrı bir derleyiciye ihtiyaç duymaz
-    İnsanlar okuyabilir ve anlayabilir. 
Kullanım alanları; hacking network sistemleri, bilim ve teknoloji sanayisi, uluslararası alan, askeri savunma ve birimsel hesaplamalar. 
 

3.SQL (%54.4)
Veritabanı kullanılarak yazılabilecek uygulamalar; online sözlükler, telefon rehberi, kütüphane sistemleri, e-ticaret siteleri, ödeme ve borç sistemleri, okul hastane ve banka sistemleri. Bu sistemlerin ortak özelliği, kendisine verilmiş bilgileri aratıldığında karşılığını kullanıcıya yansıtmasıdır. Veritabanıyla yazılan uygulamalar, datalar korunabildiğinden, bu amaca hizmet eder.
 

2.HTML/CSS (%63.5)
HTML web sitelerinin vazgeçilmesi olmasına karşın, bu dile bir programlama dili denilmez. Sebebi tek başına html kullanılarak kendi başına çalışan bir program yazılamamasıdır. Bu dili anlayabilen programlar aracılığıyla çalıştırılır. Örnek vermek gerekirse; html ile bir web sitesi yazarsanız web tarayıcıları bu kodları anlamlandırarak görüntüleri ona göre yansıtır. Fakat bu, görüntünün her tarayıcıda farklı görünmesi demektir. Dolayısıyla bu farklılıkları giderip düzeni sağlayan CSS ile birlikte kullanıldığında anlam taşır. 
 

1.JavaScript (%67.8)
JavaScript, web sayfalarını etkileşimli hale getiren bir programlama dilidir. Bir sitede arama butonunu kulanıyor, canlı maç sonuçlarını görebiliyor veya video izleyebiliyorsanız site muhtemelen JavaScript ile yazılmıştır. JavaScript, web geliştirme alanındaki 3 temelden biri olarak görülüyor. Diğerleri bir önceki maddede yer alan HTML/CSS’tir. JavaScript’i de web tarayıcıları anlamlandırıp görüntüyü kullanıcıya gösterir.
JavaScript’i son yıllarda çok daha popüler hale getiren etken ise, NodeJs ile JavaScript ile yazılmış bir kodun makine diline çevrilmesi ve tarayıcı olmadan da bilgisayarın onu anlayabilmesidir. Bu da JavaScript dili ile uygulama geliştirilmesine olanak sağlar.
JavaScript ile android cihazlar için uygulamalar, terminaller için yazılımlar ve sunucu taraflı web sayfaları bu JavaScript’le hazırlanır.

Biz de Infotech Academy olarak; yazılıma ilgilenen kursiyer adaylarının, en iyi yazılım kursunu bulabilmek için sordukları sorular’ın en fazla JavaScript’le ilgili sorular olmasını buna bağlıyoruz. :)

Bir Yorum Yazın